Home

"Jedini način da predvidite budućnost je da je sami kreirate"
Peter Drucker

Kako biste reagovali kada bi vam neko rekao:"Ja sam coach i mogu da vam pomognem da ostvarite svoje ciljeve
Da kreirate život za sebe... 
Da živite život kakav verujete da zaslužujete....
Da režirate film sa srećnim krajem, u kome ćete vi imati glavnu ulogu...."

Ko je coach? 
Coach je vaš tihi navijač, neko ko vam postavlja pitanja u cilju da sami sebi iskreno odgovorite na njih i sagledate šta vam je činiti. I, najvažnije – da razumete ili otkrijete ZAŠTO biste nešto uopšte radili. Coach će biti i vaš prijatelj i čarobnjak…. i ratnik koji će sa vama u osvajanje ciljeva ili mentor koji će vas blago podržati i pohvaliti kad uspete. 

Šta je to coaching?
Coaching usmeren ka rešenju je idealan pristup koji pomaže da se sagleda situacija, postavi cilj, sagledaju sve opcije, izabere način koji je najbliži ličnim vrednostima osobe i definišu konkretne akcije za njegovo ostvarenje.

Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog veka, kada je jedan kalifornijski teniski trener, pod uticajem otvorenosti i inovativnosti (revolucionarnosti) šezdesetih pokušao da uvede nove postulate u svoj posao. U osnovi, dozvolio je svojim učenicima da sami unesu svoje ideje i inicijative, pa ce čak činilo se se on i ne bavi podučavanjem. To je dovelo do toga da je o njemu snimljena i dokumentarna televizijska emisija, te da je on, trener, Tim Gallwey napisao i knjigu “Unutrašnja igra tenisa” i celu jednu seriju “Unutrašnja igra”. 

Šezdesete su bile značajne i po tome što je terapeut, po imenu Carl Rogers, počeo da stavlja pod lupu Frojdov medicinski pristup i razvio takozvanu “terapiju orijentisanu ka klijentu”. Osnova ovo gristupa je što je on klijenta posmatrao kao sebi ravnog. Pedesetih i šezdesetih godina je, dodatno, oblast biznisa postala profesionalnija i biznis škole i MBA programi su počeli da se šire širom sveta. Programi za proučavanje organizaicionih modela i upravljanje promenama su se razvijali kao pečurke. Peter Drucker, profesor na NYU je osnovao novu profesiju: biznis filozof. 

Kada iskombinujemo ovaj novi pristup sportu, terapiji i struktuiran odnos ka uspehu u karijerii dolazimo do nove oblasti koju nazivamo “koučing” (coaching).