Home

"Jedini način da predvidite budućnost je da je sami kreirate"
Peter Drucker

Koliko biste bili spremi da iskoristite priliku, koja zvuči kao:

"Ja sam coach i mogu da vam pomognem da ostvarite svoje ciljeve...
Da kreirate život za sebe... 
Da ostvarite balans kakav vam je potreban...
Da isplanirate i ostvarite karijeru koja vas podržava...
Da živite život kakav verujete da zaslužujete...."

?


Ko je coach? 
Coach je vaš tihi navijač. Coach će biti i vaš prijatelj i čarobnjak…. i ratnik koji će sa vama u osvajanje ciljeva ili mentor koji će vas blago podržati i pohvaliti kad uspete.
Coach ne mora da zna odgovore na pitanja koja vam postavlja. Svrha postavljanja pitanja je da sami sebi iskreno odgovorite na njih i sagledate šta vam je činiti. I, najvažnije – da razumete ili otkrijete ZAŠTO biste nešto uopšte radili. 

Šta je to coaching?
Coaching usmeren ka rešenju je idealan pristup koji pomaže da se sagleda situacija, postavi cilj, sagledaju sve opcije, izabere način koji je najbliži ličnim vrednostima osobe i definišu konkretne akcije za njegovo ostvarenje.

Zašto coaching?

Prema istraživanju sprovedenom u kompanijama Fortune 100 od strane Manchester Consulting Group dobijeni su rezultati koji pokazuju da Coaching projekti daju sledeće rezultate

- povraćaj investivije (Return on Onvestment, ROI) koji je gotovšest puta veći od investiranog novca u coaching projekat,

- 77% poboljšanje odnosa u kompaniji, 

- 67% poboiljšanje timskog rada,

 - 61% poboljšanje zadovoljstvom na poslu i 

- 48% poboljšanju u kvalitetu.


Istorijat coachinga
Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog veka, kada je jedan kalifornijski teniski trener, pod uticajem otvorenosti i inovativnosti (revolucionarnosti) šezdesetih pokušao da uvede nove postulate u svoj posao. U osnovi, dozvolio je svojim učenicima da sami unesu svoje ideje i inicijative, pa ce čak činilo se se on i ne bavi podučavanjem. To je dovelo do toga da je o njemu snimljena i dokumentarna televizijska emisija, te da je on, trener, Tim Gallwey napisao i knjigu “Unutrašnja igra tenisa” i celu jednu seriju “Unutrašnja igra”. 

Šezdesete su bile značajne i po tome što je terapeut, po imenu Carl Rogers, počeo da stavlja pod lupu Frojdov medicinski pristup i razvio takozvanu “terapiju orijentisanu ka klijentu”. Osnova ovog pristupa je što je on klijenta posmatrao kao sebi ravnog. Pedesetih i šezdesetih godina je, dodatno, oblast biznisa postala profesionalnija i biznis škole i MBA programi su počeli da se šire širom sveta. Programi za proučavanje organizaicionih modela i upravljanje promenama su se razvijali kao pečurke. Peter Drucker, profesor na NYU je osnovao novu profesiju: biznis filozof. 

Kada iskombinujemo ovaj novi pristup sportu, terapiji i struktuiran odnos ka uspehu u karijerii dolazimo do nove oblasti koju nazivamo “koučing” (coaching).