ŽIVITE ZA SVOJE “HOĆU!!”

Objavljeno: 08.03.2103.

Pre neki dan  videh sliku.  Na slici nešto čudno, gadno, neprirodno, krakato… Kad sam se malo bolje zagledala primetila sam pauka (tarantulu) koja ima nekakve izrasline na nogama… mnogo njih. Kao da  je svaka  noga jedna mala hobotnica. UŽASNO!

A onda ispod slike pročitah da postoji specijalna vrsta gljivica (nije sad važan latinski naziv, zar ne?!) koja se nastani na  „gazdi“ i počinje da raste na njemu. A onda, u nekom momentu, počinje da urasta u njega… i kao poslednja faza, počinje da utiče na um gazde i da prosto tera to nesretno živo biće da ode i živi u uslovima koji odgovaraju gljivici. Gljivica počinje nekontrolisano da raste i da uživa i  - polako ubije gazdu. U ovom slučaju tarantulu. 


ImageI onda pomislim, koliko li sam se puta ja ponašala kao da imam  takvu gljivicu u glavi koja me tera da uradim ono što inače ne bih?! Znate onaj osećaj kada uradite ono što bi trebalo, a ne ono što želite…  Da se razumemo: svi smo mi vaspitani da je ponekad potrebno uraditi nešto što nam ne odgovara, a što je u skladu sa pravilima, očekivanjima okoline, mišljenjima dragih / starijih / pretpostavljenih….. E, ključ je u „ponekad“. Niko nije rekao „uvek“. Nema smisla posvetiti ceo život tudjem „TREBALO BI“ na uštrb našeg „HOĆU!“. Nekad je stvarno važno uraditi nešto za svoje „HOĆU!“. Naravno, kad znate šta je to  „HOĆU!“ Ali, to je sad već neka druga tema.

A onda počnem da se prisećam svih onih fraza:

  • Šta će svet da kaže?!
  • Nemoj da te neko čuje!
  • Ne priliči nekome kao što si ti da radi takav posao.
  • Kad si ti video da je neko kao ja nešto tako uspeo?
  • Tako se to radi već godinama, ko si ti da to menjaš?
  • Odakle ti pravo da sumnjaš u proceduru?

Ko zna koliko još ovakvih rečenica, pitanja, tvrdnji ima koje nas na svakom koraku zakucavaju, ukopavaju u mestu, vezuju tegove od 1000t na noge kako ne bismo napravili prvi korak ka onome što sami za sebe želimo, umemo, možemo?!?

Kad bi vas neko pitao koliko ste puta uradili nešto za tuđe TREBALO BI iako ste imali svoje HOĆU, koliko biste bili zadovoljni odgovorom?

Znate li da je jedini način da uživate u onome što radite taj, da zaista želite da radite to što radite? Potpuni uspeh je moguć samo u oblastima koje ste sami odabrali. Sve ostalo su kompromisi, zavaravanja, životarenja. Čak i ako postižete uspeh, budite uvereni da biste u nekoj drugoj oblasti, onoj koju biste sami za sebe odabrali, bili još uspešniji. Zato što bi vaše rečenice zvučale:“ HOĆU da radim ovo što radim!!“ Iz sveg glasa biste vikali. Celim telom biste to želeli. Svaki atom vas bi se dao za uspeh i on bi morao da dodje. Ovako.. ako radite za tuđe „TREBALO BI“ nećete doći do tog čarobnog momenta spoznaje da ste uspeli. Biće vam svejedno. A u životu nema goreg osećaja od „svejedno mi je“. To ste već znali, zar ne?!

Nemojte se pretvoriti u tarantulu sa gliljivicom na sebi. Mislite svojom glavom, krećite se u pravcu koji vi želite i živite život kakav ste za sebe osmislili.

Za početak, znajte šta je to što hoćete. Ako ne znate, investirajte malo vremena i smislite, kako treba da zvuči kraj vaše rečenice „Hoću da……“

U ovome vam saveznik i partner može biti vaš lični coach.