ZA NJEGOVO DOBRO

Objavljeno: 01.12.2013.

U životu svakog mališana desi se trenutak kada polazi u neku vrstu škole. Nekima se to desi pre, nekima kasnije.

Moje najmlađe dete se pre nedelju dana (zajedno sa nama, roditeljima) upustilo u avanturu zvanu “Navikavanje na jaslice”. Scenario već poznat, scenografija takođe. Emocije – nepromenjene. Već treći put sa istim grčom predajem svoj neprocenjivi zavežljaj vaspitačici koja ga svog u suzama preuzima i unosi u šarenu sobu, punu podjednako male i zbunjene dece.

Na raspolaganju imam sat vremena – toliko traje boravak u ovoj, prvoj fazi. Kako sam ja jedna od onih što kroz svaku situaciju prođu nekoliko puta, sagledaju je sa nekoliko strana i donesu bar dva – tri zaključka, ja tih sat vremena iskoristim za tu vrstu aktivnosti. Mentalno razgibavanje.

Htela - ne htela,  svaki put, kad bolnih grudi i suznih očiju shvatim da je vreme da odem po njega, zaključim.”To je za njegovo dobro!”

Evo danas, po peti put dođoh do tog zaključka. I, nikako da to prihvatim kao utešno. Svaki put, kad mi kroz mozak protrči ta rečenica odmah iza nje se javi pitanje: ”Odakle meni pravo da ja znam šta je za njegovo dobro?!”. Neko će reći da time što sam mu majka polažem pravo i na te odluke…. Možda. Možda ipak ne?!

Činejnica je da smo mi roditelji stariji i iskusniji, ali… moje iskustvo boravka u jaslicama od svog šestog meseca života (tada su bila takva vremena) nikako ne može biti preslikano na njegov život, nejgov mentalni i duševni sklop. To šta njemu treba niko ne zna bolje od njega!

U životu često pokleknemo pred izazovom da savetujemo, procenjujemo, prosuđujemo i predlažemo. Nekada smo za savet pitani – što zbog svog znanja, iskustva, poverenja koje osoba polaže u nas. Ne pričam o tim situacijama. Pričam o onim trenucima kada mi sebi dajemo za pravo da, posmatrajući kako “se neko muči”, kako “ne dobija najbolje za sebe”, “propada” i slično preuzimamo ulogu savetodavca i sa visine, uobraženo čak, procenjujemo, osuđujemo i predlažemo najbolja rešenja. A da uopšte nismo ni pitani! U tom zamahu često zaboravljamo da to možda zaista i jesu najbolja rešenja. ALI ZA NAS!

Image

Svako u sebi nosi svoje aršine, merila, vrednosti. Svako ima svoje potrebe i svoje tajne prekidače koji omogućavaju da krv brže struji, da motivacija poraste i da toplina preplavi grudi i stomak kada se baš te važne stvari ispune, dese, ostvare.

Znate li vi šta je vama važno? Prema čemu donosite odluke? Čime se rukovodite kada procenjujete i vagate odluke… kada se upuštate ili ne upuštate… kada rešite da odustanete ili ostanete u nečemu? Gde se kriju vaši prekidači?

Coaching je odličan način da spoznate svoje okidače, potrebe, vrednosti, motivatore… U radu sa profesionalnim coachem možete prodreti u sebe i time pokrenuti promene koje toliko želite.