VELIKI CRVENI PAS

Objavljeno: 09.01.2014.

U našoj kući, i pored tri deteta i činjenice da moj dragi i ja imamo (prilično) različite ukuse za TV program, imamo samo jedan televizor. I, iskreno, nadam se da će tako ostati. Ali, to nije tema ove priče…

Ovo je ono doba godine kad su radni dani ispresecani praznicima. Zapravo, možda je i obrnuto. Po neki radni dan u dobu slavlja, u periodu godine kada se družimo, okupljamo i razmenjujemo ljubav. Ovo je onaj period kada zaokružujemo prethodni period i postavljamo ciljeve za godinu pred nama.  Smišljamo odluke, kreiramo vizije, želimo želje….

Mnogi od nas će iskoristiti prve dane godine da naprave prve značajne korake ka ostvarenju svojih ciljeva. Drugi će čekati “ponedeljak” da počnu. Neki će se odmoriti od svega i polako, malo kasnije, početi da smišljaju kako će da ostvare svoje zamisli.

Ne razlikujemo se samo po načinu kako krećemo ka ostvarenju. Razlikujemo se i po načinima kako ostvarujemo svoje ciljeve. Razlika je i u spermnosti da rizikujemo, probamo i grešimo. Koliko se oslanjamo na sopstvene resurse, a koliko smo spremni da tražimo pomoć. I, naravno, zbog svih ovih razlika, nisu isti  ni rezultati.

Image  Negde oko četiri sata danas posle podne, prošla sam kroz dnevnu sobu i “uhvatila” posLednjih nekoliko minuta crtanog filma. Nepoznati likovi,      nepoznati glasovi. Na ekranu veliki crveni pas i devojčica. (Tek u odjavnoj špici, u neizbežnoj pevljivoj melodiji, saznam da se pas zove Clifford – veliki  crveni pas.)

  Pažnju mi nije privukla odjavna špica, naravno. Zadržala me je poruka (ili pouka) koju je devojčica izgovorila neki treutak ranije. Sad mi je iskreno žao što nisam videla više od ovog crtanog filma. No, i ovo što sam čula je sasvim dovoljno da pretpostavim da je ovo jedan od onih (retkih) crtanih filmova koje bih volela da moja deca gledaju.

Naime, scena je sledeća: devojčica u prvom planu, a iza nje dva-tri dečaka i veliki pas… I onda vidim kako se animirani lik pokreće podražavajući izgovaranje sledećeg teksta:” I, zato je važno da svakog dana probamo nešto novo! Tako učimo!”

Koliko istine i snage u ovim rečima! Kakva sreća što sam ih čula baš u crtanom filmu. Nadam se da će bar neko dete zapamtiti ove reči i tako sebe hrabriti kroz život da uči i proba i ne plaši se da istražuje i pronalazi načine da uradi baš ono što želi za sebe. Nisam, naravno, propustila priliku da “podvučem” ovu poruku i porazgovaram sa svojom decom o važnosti probanja, istraživanja, izlaska iz zone komfora, odvaživanja. O neprocenjivom značaju osmišljavanja novih načina, istrajnosti i upornosti. Posvetila sam vreme da im, na njima prijemčiv način, objasnim koliko je važno znati šta želimo, biti dovoljno svestan gde smo sad i posedovati veštinu sagledavanja opcija. I istraživanja novih opcija. I pronalaženja još novijih opcija…. A sve to u cilju učenja i osnaživanja sebe.

Image Čak i vi,  koji verovatno niste gledali Clifforda – veliog crvenog psa danas posle podne imate priliku da proniknete u ovu veliku istinu. Nikad nije  kasno naučiti lekciju.  A prvi znak da ste je naučili je da PROBATE NEŠTO NOVO.

 Kroz rad sa coachem dobijate priliku da čujete pitanja i da potražite odgovore. Dobijate mogućnost da osmislite sve moguće i nemoguće načine  da ostvarite svoje želje, snove i vizje. Da stignete do cilja.

 Da pitujete ka svom svetioniku kroz uzburkano more pronalazeći nove i nove načine da održite svoj brodić na uzburkalom moru.