SVAKI USPEŠAN SPORTISTA IMA TRENERA – NEKOGA KO POVEĆAVA NJEGOVU SPOSOBNOST DA BUDE USPEŠAN. ZAŠTO NE BISTE I VI?

Objavljeno: 29.11.2012.

ImageEvo rečenice, koju sam čula od profesora na prvoj godini studija, a koja mi je pomogla da, onda kada je za to došao pravi trenutak, napravim veliki zaokret u svojoj profesionalnoj karijeri: ”Kada birate, morate da izaberete posao tako da se oduševljavate time što radite. Svaki put. Iznova i iznova”.

Davne 1991, u junu mesecu, samo dve nedelje pre prijemnog ispita na Elektrotehničkom fakultetu postavih pitanje mojoj mami: ”A, šta misliš da upišem psihologiju?” To pitanje ostade neodgovoreno, ja upisah, završih i magistrirah elektrotehniku…

Sa coachingom sam se srela radeći u najvećoj svetskoj IT kompaniji. Jednom prilikom je trebalo da uradimo evaluaciju sebe po pitanjiu kompetencija medju kojima je coaching visoko rangirana. Nisam imala ni najmanju predstavu “šta je to coaching”. Misleći da je coaching upravo suportno onome što zapravo jeste, ocenih sebe (skoro) najvišom ocenom.  Na žalost (ili sreću) evaluatori me oceniše (skoro) najnižom! I, tu počinje moje putovanje. Bio je to novembar 2003. Od tad se oduševljavam coachingom. Iznova i iznova. Neverovatnom snagom koju coaching ima. 

Dakle, šta je to coaching?

Coaching usmeren ka rešenju je idealan pristup koji pomaže da se sagleda situacija, postavi cilj, sagledaju sve opcije, izabere način koji je najbliži ličnim vrednostima osobe i definišu konkretne akcije za njegovo ostvarenje.

Ko je coach?

Coach je vaš tihi navijač, neko ko vam postavlja pitanja u cilju da sami sebi iskreno odgovorite na njih i sagledate šta vam je činiti. I, najvažnije – ZAŠTO biste nešto uopšte radili? Coach će biti i vaš prijatelj i čarobnjak…. i ratnik koji će sa vama u osvajanje ciljeva ili mentor koji će vas blago podržati i pohvaliti kad uspete. 

Možda ste i vi do sada imali prilike da otkirijete eventualne koristi od coachinga. Čak i ukoliko niste, evo nastavka moje životne priče. Može vam biti interesantna:

Radeći kao nezavisna mlada žena koja sama sebi plaća stan, kola, izlaske i garderobu osećala sam se moćno. Ali ne i potpuno zadovoljno. Kada sam dozvolila sebi da otvoreno zavirim u svoje srce i dušu (zahvaljujući coachingu) shvatila sam da rad u korporaciji koji mi omogućava kupovinu u brendiranim radnjama i ručkove u poznatim restoranima evropskih prestonica nije ono što sam želela za sebe. Coaching mi je pomogao da priznam sebi da ja želim nešto drugo, nešto sasvim obično. Želim da budem supruga i majka. …  I da i sâma želim da budem COACH.  Moja tinejdžerska želja da se bavim ljudima se vratila!

Želim da pomažem ljudima da sami shvate šta je njima zaista bitno u životu i da se toga ne odriču.

Želim da pomažem ljudima da izaberu rešenja, a ne prepreke.

Želim da im usmeravam pogled u budućnost, a ne u prošlost.

Želim da u njima probudim davno usnule klince koji su za sebe maštali, sanjali, planirali velike stvari.

Želim da im postavim pitanja koja sebi nikad ili jako retko postavljaju i želim da im omogućim da svoje odgovore pretoče u svoje ciljeve.

A onda… Sve teče glatko. Uz moju pomoć oni sami osmisle način kako da te ciljeve i ostvare.

Tako lako? Da, zaista je lako! Jer, svaki uspešan sportista ima trenera – nekoga ko povećava njegovu sposobnost da bude uspešan. Zašto ne biste i vi?