STRATEGIJA USPEHA

Objavljeno: 22.02.2013.

Priznajte da ste se barem jednom u životu zadržali nekoliko minuta u razgledanju savršenstva zvanog „paukova mreža“. Matematički precizne ćelije, savršen krug, precizni spojevi, zategnute niti…. neverovatno, zar ne?! I uvek sam se pitala – kako?!?! Odakle počnu, kako „razapnu“ tu mrežu?

Jednog divnog miholjsko – letnjeg dana sam sa porodicom otišla na plac – malo vikend naselje pored Dunava. Prelepo! Odavno zaboravljeni mirisi i zvuci. Osećaj slobode, bezbrižnosti i vlasništva svog vremena ovoga sveta!! Znate ono:  probude vas ptice i poneki zrak sunca, doručak za drvenim stolom u dvorištu… pa kafa… pa u nekom, ko zna kom, trenutku rešismo da prošetamo – do Dunava.

Polako. Uzbrdo – nizbrdo. Preko polja, tuđih dvorišta i voćnjaka… pa kroz gustiš do reke. Al, neposredno pred reku zadivi nas prizor: između dva drveta razapeta predivna, neverovatno pravilna, čvrsta mreža. I u sred te mreže – pauk! Kao naslikano!!

Image

Najpre se oduševismo, deca u nekom trenutku osetiše neku malu dozu straha, pa radoznalosti, pa opet stigoše do oduševljenja.  Ja, kad me je popustilo taj prvi osećaj očaranosti prizorom, pomislih: “Čoveče, šta bi se desilo da smo krenuli između baš ta dva drveta?!?! Da l’ bi smo se „upleli“? Koliko li je to neprijatno? Koliko li je čvrsta mreža?

I kad sam već kod tih razmišljanja, posmislim: “A stvarno, šta li se desi kad dune vetar, padne kiša, protutnji oluja,  prođe čovek, protrči životinja…?  Zapravo, šta se dogodi sa mrežom i paukom kada se desi  bilo šta što uništi paukov rad?  TOLIKI rad!

I naravno, okružena decom  na pamet mi pade, šta drugo do dečja pesmica:

Jedan mali pauk na krov se popeo

Počela je kiša u oluk upao

Granulo je sunce i sve osušilo

Pa se mali pauk opet popeo

Ako izuzmemo biološki fenomen da pauk uopšte može da napravi tu mrežu imatematički fenomen da je ona tako pravilna i savršena i fenomen fizike i hemije da je mreža tako čvrsta, otporna na uobičajene vremenske prilike, onda i dalje ostajepsihološki fenomen: čak i kad uloži celog sebe i kad stigne do cilja i popne se na planinu uspeha, bez obzira na to što ga „spoljni faktor“ obori i vrati na početak – on ne odustaje. On ustaje, kreće ka svom cilju iznova! Posvećeno, sa vizijom šta želi i sa verom da će uspeti.

Kako vi pristupate ostvarenju svojih ciljeva? Koliko ste im posvećeni? Koliko povetaraca vas odvrati od uspona na planinu uspeha? Razmislite… Možda je  tome ključ  vašeg uspeha… ili nespeha

Coaching je odličan način na proverite svoje navike i osmislite za vas uspešnu strategiju stizanja na cilj!