Šta je coaching?

Coaching možemo nazvati partnerskim odnosom coacha i klijenta, koji služi kao podrška klijentu da ostvari željene lične i poslovne ciljeve. Metodologije se neznatno razlikuju, ali je im je zajedničko to, da se koncipiraju na pitanjima koje postavlja coach, u svhu produbljivanja razmišljanja i „izazivanja“ klijenta, kako bi ostvario, za sebe, najbolji mogući rezultat. Coaching je usmeren na rešenje i uspeh.

U poslednjih 15 godina coaching dobija na svojoj punoj snazi. Kao profesija, coaching je doživeo veliku ekspanziju u poslednjih 10 godina. Trenutno, u svetu, radi preko 120.000 profesionalnih coacheva, organizovanih kroz nekoliko akreditacionih tela, među kojima je najveća Međunarodna Coaching Aspocijacija.

Iako je profesija nastala kao potreba razvoja pojedinca ili timova u poslovnoj primeni, vremenom se velika primenljivost i doprinos coachinga videla i u pod-oblasti životni coaching.  Životni coaching (life coaching) se paralelno razvijao uz biznis coaching i tako je zapravo coaching postao alat za lični razvoj na svim poljima.

Poslušajte šta još imam da vam kažem na ovu temu ovde.