ŠTA BI NAM DANAS REKAO MALI PRINC?

Objavljeno: 06.04.2013.

Subotom  vodim ćerku na ples. I baš uživam u tim trenucima. Nas dve devojke, kako ona kaže, polako se spremimo, dođemo do kola, provozamo se desetak minuta, pa nogu pred nogu do škole u kojoj se održavaju časovi… onda ona ostane da pleše, a ja … kako kad. Nekad odem u lokalno „kafanče“ (kako mi zovemo tu instituciju), pročitam novine uz veliki nes (ljubazna kelnerica već zna šta pijem kad me vidi na vratima). Ponekad prošetam (kad je vreme lepo). Ne znam ni sama zašto, prošlog vikenda sam rešila da ostanem u učionici u kojoj se male plesačice presvlače i tu je sačekam.

Dok sam čituckala knjigu  koju sam ponela, povremeno bih zastala, podigla glavu i razgledala po učionici. Jasno je bilo da je to učionica  – kabinet za srpski jezik.
Posteri, slike pisaca, neizbežne fotografije Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića… Dečji posteri na teme IMENICE, ĆIRILICA i LATINICA, SUGLASNICI I SAMOGLASNICI…. 


ImageI onda mi pogled pade na najšareniji poster. Prvo uočih toliko prepoznatljivu sliku – ilustraciju knjige Mali princ. Znate onog plavog dečaka što stoji na planeti sa svojim šalom koji viori?! E, tu sliku! A zatim ugledah i slova….

Interesantno, koliko divnih životnih poruka se našlo na šarenim komadićima papira, jednostavno zalepljenih na hamer… Evo poruka ispisanih neveštom dečjom rukom:

„Da bi odrasle osobe shvatile  – njima uvek treba objašnjavati“

 Zar nije tako??! Kad smo bili mali lako i jednostavno bismo se slagali oko toga šta je šta. Reči sloboda, ljubav, uspeh, pravda su imale jedninstveno značenje za sve.

Sloboda je kad možeš da radiš šta hoćeš!

Ljubav je kad te  vole mama i tata.

Uspeh je kad dobiješ peticu.

Pravda je kad učiteljica kazni pravog krivca, a ne mene.

Kako odrastamo, tako sve počinje da dobija neko novo značenje, neki novi smisao. I što smo stariji, sve smo nespretniji u korišćenju jezika. Dešava se da pričamo, a ljudi nas ne razumeju. Da povredimo nekoga i ne sluteći šta se desilo. Da, dok nešto objašnjavamo, podrazumevamo da svi mislimo na isto, a u stvari svako ima drugačije viđenje stvari.

 „Odrasle osobe vole cifre“

I onda, da bismo bili precizni u izražavanju, pribegavamo merljivim stvarima. Ciframa. Merama. Ciljeve izražavamo u ciframa, uspehe izražavamo u ciframa. Sreću izražavamo u ciframa. Ljubav?!

„Čovek je usamljen i među ljudima“

Nije ni čudo što se mnogi na kraju dana, okruženi tolikim ciframa, osećaju usamljeno, napušteno, tužno… Negde, na putu odrastanja mnogi  negde zagube lepotu življenja, umeće uživanja u malim stvarima, lakoću pronalaženja sreće.

„Samo deca znaju šta traže“

I onda, negde na putu traženja sopstvenog smisla, ostvarenja, misije, sreće….  shvate da ni sami ne znaju kuda idu i šta to uopšte traže. Za čim to žude. Šta će ih, ako ga uopšte i nađu, učiniti srećnima…

Jer, „Ono što čini lepotu nevidljivo je“

Nemoguće je ugledati sreću! Ali, ako u trenutku osete leptiriće u stomaku, primete da im se koža naježi od uzbuđenja, osete da bi najradije vrisnuli ili potrčali, ako im osmeh ne silazi sa lica – onda je  vrlo verovatno da je to što traže tu, ispred njih / u njima…

„Najvažnie je ono nevidljivo“

I tek tad se sete šta su to beše želeli kad su bili mali. I šta je to što je njima u životu stvarno važno. Ne retko se iznenade kad shvate da se to ne meri ni kolima, ni kućama, ni jahtama, ni novčanicama.  Nekad se čak i zbune kad shvate da su TO imali sve vreme. Samo su tražili nešto drugo. Veće, vidljivije, opipljivije.

„Tužno je zaboravti prijatelje“

A kad shvate da je sreća tu, da je ostvarenje u njima, osvrnu se i primete da su u trčanju i jurenju uz put odbacivali ili gubili one koji su im (nekada bili) važni. Najbolje što u tom momentu mogu da urade je da ih potraže. I, uz malo, sreće da ih nađu i vrate u svoj život.

Znate li nekoga ko odgovara opisu?

Coaching pruža mogućnost sagledavanja sebe, svojih želja, snova, životnih vrednosti, sopstvene definicije sreće… Uz asistenciju coacha dobijate priliku da razumete sadašnjost, pogledate u budućnost i osmislite kako da pređete taj put i da u putovanju uživate.