POBEDNIČKI TIM

Objavljeno: 04.01.2013.

Praznici su idealna prilika da se provede mnogo kvalitetnog vremena sa svojim najbližima. Srećemo se sa prijateljima, rodbinom,(sadašnjim i bivšim) kolegama. Poneko nađe vremena da ode na omiljeni sport, da pogleda film, pročita knjigu… Posvećujemo se partneru, roditeljima, deci, sestrama, braći….

Image

Jeste li svesni da se, svakog jutra kad se probudite, u vama probudi čitava jedna družina vas?! Evo, jutros su se sa mnom probudile supruga, majka, ćerka, sestra, prijateljica…. Coach, trener, konsultant, partner u Agenciji… pa onda: ljubitelj biljaka, ljubitelj knjiga, ekolog, rekreativac, kuvarica….  Sve ove „ja“ su se probudile i svaka „ja“ je ustala sa velikim planovima za sebe.

Jedna je želela da se posveti mužu, druga da bude nežna i brižna majka, treća je imala potrebu da se pobrine za roditelje… I tako redom, želje su se nizale: da provede vreme sa sestrama, popije kafu sa prijateljicama, proprati projekat, usavrši novu veštinu, pročita stručni tekst, ….posveti se biljkama u stanu i na terasi, pročita knjigu….

Nedavno, ove jeseni, važan projekat mi je definisao pet četvorodnevnih odlazaka u inostranstvo u roku od mesec i po dana. I sve bi to bilo u redu da nisam kod kuće ostavljala tri deteta (najmlađe je u tom trenutku imalo tri meseca) i prezaposlenog muža. Projekat je prošao odlično – ocenjen je najvišim ocenama i otvorio nove mogućnosti. Trener,  partner i coach u meni su bili zadovoljni. Ali, da bih JA bila kompletno zadovoljna i vrednosti onih ostalih ja su morale biti zadovoljene.

Dakle, da bi projekat bio vođen i izveden kvalitetno supruga u meni je morala biti sigurna da se moj suprug sa takvim aranžmanom slaže i da ga podržava; majka u meni je morala biti sigurna da će deca biti zbrinuta (zato sam napisala uputstvo za bake na pet strana i okačila iznad kreveca); ćerka u meni je morala biti uverena da će moja majka (i majka mog supruga) imati snage za 45 dugih dana i tako dalje….  Tek kada su sve JA bile sigurne da će ono što je njima važno biti i zadovoljeno – tek tada su na scenu nastupili trener i coach i izveli projekat za 10.

Kada pogledate u sve one rokovnike, kalendare, planere… shvatate da je život jednostavno prekratak da se dovoljno posvetite baš svemu što želite i što vam se čini važnim.  I, nekako vam se čini da vam se UVEK kada treba da uradite nešto važno za sebe ispreči nešto drugo važno – što ne možete odložiti!!!

Pa, kako onda uklopiti SVE? Kako postići SVE? Kako izbalansirati SVE? I, šta uopšte znači „izbalansirati“…?

Dobra vest je da balans ne znači kvantitet (koliko vremena provodite radeći sve ono što smatrate da treba da radite) već na koji način se posvetite ljudima i aktivnostima koje su vam važne. Kvalitet je mnogo važniji od kvaniteta!! A, taj kvalitet ćete postići tako što ćete otvoreno „porazgovarati“ sa svakim članom vaše družine u razumeti šta je njemu važno.

Ukoliko provodite mnogo vremena u kući, verujući da to što brišete prašinu, usisavate, gledate TV, čitate mailove i vesti na računaru, popravljate ormrarić u kupatilu znači da ste posvećeni svojoj porodici… varate se. To samo znači da ćete se jednog dana probuditi nezadovoljni što ne radite NIŠTA što je vama važno, već odrađujete ono što treba uraditi. A, zapravo niko od vaših „članova“ nije zadovoljan!  Niko ne dobija kvalitet koji mu je potreban. Svaki član „vaše družine“  je uskraćen za kvalitetno vreme posvećeno samo njemu.

Centarfor u ekipi za mali fudbal (četvrtkom uveče) traži svoja dva i po sata nedeljno!

Radoznali dečak u vama i dalje želi da sazna novotarije iz astronomije… makar i iz Politikonog zabvavnika pola sata petkom!

Prijatelju u svakom od vas je važno da barem telefonom (ako ne stigne uživo) porazgovara pola sata o tekućim dešavanjima u životu najboljeg prijatelja iz osnovne škole.

Biznismen će se postarati da kad je posvećen poslu to radi na najbolji mogući način.

Roditelj u vama želi da provede kvalitetno vreme u kome će se zabavljati sa detetom.

Ljubitelj filma traži barem jedan dobar film nedeljno.

I eto ga! Nedeljni raspored:

Pored posla…. jedna knjiga, dve kafe i jedan ručak (čak!) sa prijateljima, jedan film, jedan termin za mali fudbal, pola sata dnevno sa detetom, dve mirne večeri sa partnerom. I na sve to jedno putovanje kvartalno ….

I eto svakome od vaših igrača njegovog kvalitetnog vremena! Eto balansa!

Kao što vidite, posao je lak!  Razmislite:

korak 1: koliko vas ima u vašoj družini?

korak 2: šta je kome od njih važno?

korak 3: koji su to sve načini da svako od njih dobije kvalitetno vreme za sebe?

korak 4: šta to konkretno možete da uradite za svakog od njih?

Verujte – ova vežba će vam pomoći da sa osmehom možete da kažete „vodim izbalansiran život“. Ako ne možete sami – javite se!