NAPUNITE BATERIJE

Objavljeno: 18.01.2013.

Svi mi, manje ili više, gledamo televiziju. Neki od nas prate samo određene kanale i na njima samo određene emisije… Drugima TV gori od jutra do mraka. Gotovo da su likovi sa ekrana postali članovi porodice. Šta god da se dešavalo u kući – TV gori. Šta se tamo zapravo  prikazuje, ima li ičeg poučnog,  interesentnog, zabavnog… kao da je to bitno! Gledajući program, hteli mi to ili ne, uvek zakačimo i po neki blok reklama. I u tom bloku, pored seta od tri banke, nekiliko higijenskih preparata i bar dva mobilna operatora, povremeno se probije i po koja reklama za drugu potrošnu robu. Baterije, na primer. Privukle su mi pažnju maštovite reklame za DURACELL baterije. Znate one sa zekama?! Ima ih nekoliko različitih. Zeke koje trče, zeke koje se penju uz planinu, zeke koje…. i poruka je uvek ista “Zeka sa Duracell baterjama izdrži duže“

Image

Osećate li se vi ponekad kao ovaj zeka? Imate li utisak da nikako da dođe kraj? Da trčite neku trku… neke trke, zapravo, i da se nikako ne vidi cilj. Da vam stalno izmiče. Da se krajolik menja, da se kolege trkači menjaju, ali da se vi stalno nalazite u pokretu u  trci ka tom nekom dalekom cilju. I da ćete trčati sve dok ima baterija… dok ne iscure, dok se ne potroše. Dok ne stanete od umora, iznemoglosti, onemoćalosti. Zvuči poznato??

Zastanite samo za trenutak. Razmislte: koliko trka trenutno trčite? Evo ponuđenih odgovora:

 1. Posati mail u roku od sat vremena
 2. Poslati izveštaj do kraja nedelje
 3. Završiti projekat do kraja meseca
 4. Ostvariti poslovne ciljeve za ovaj kvartal
 5. Upisati dete u školu u maju
 6. Otići na godišnji odmor na leto
 7. Otplatiti kredit do 2015
 8. Živeti srećno do kraja života
 9. Nešto drugo____________________________________________________
 10. Nešto drugo____________________________________________________
 11. Nešto drugo ____________________________________________________

Koliko trka!  Koliko otvorenih projekata u isto vreme!!. Koliko vam je samo baterija potrebno za sve to!!!

E, sad zamislite da sudija na cilju, čija je uloga da označi kraj svake ove trke (tako što svira u pištaljku i podiže zastavicu) zaboravi da svira KRAJ. Ili da jednostavno nije sasvim siguran da li ste prošli ciljnu liniju ili niste.  I da vi, iako ste završili jednu trku, nastavljate besomučno da je trčite i dalje, jer NIKO NIJE REKAO DA JE KRAJ!

E, da ne biste padali u milost i nemilost spoljnog sudije, ono što VI MOŽETE DA UTRADITE ZA SEBE je da, svaki put pre nego što počnete da trčite trku sebi postavite pitanja:

 • KAKO ĆU ZNATI DA SAM USPEO / USPELA?
 • KAKO ĆU ZNATI DA JE KRAJ?
 • KAKO ĆU ZNATI DA IMAM ŽELJENI REZULTAT?

Odgovori će biti različiti:

 • Videću pozitivan izveštaj
 • Dobiću povišicu
 • Dobiću potvrdu / povratnu informaciju
 • Osetiću leptiriće u stomaku
 • Videću srećno lice svog deteta i znaću da sam uspela
 • Javiće mi telefonom
 • …….

Kada dotrčite do vašeg cilja, kada vam zadeluje da je to – to, onda proverite da li ste ispunili ono što ste sebi postavili kao merljiv rezultat na početku trke. Jedino merilo uspeha je da li ste dobili ono zbog čega ste počeli  da trčite baš tu trku.

Gornja vežba vam pomaže da ne trčite besomučno i besciljno, beskrajno do potpune iznemoglosti i onemoćalosti.  Odlična je, raz ne?!

Ali, to nije kraj!! Osim što  možete sebi da pomognete da sačuvate baterije od bespotrebnog trošenja, bilo bi dobro da svaki put kad stignete na jedan od ciljeva malo i dopunite  te vaše baterije. A postoji li bolji način za punjenje baterija od proslave, poklona, ličnog užitka u uspehu? Uvek proslavite male i velike uspehe. Zaokružite priču. Dunite vi sami u tu vašu pištaljku i podignite zastavicu za kraj!

Ta pištaljka može biti jedno glasno „BRAVO JA!“. Mogu biti čokolada i čaša vina u omiljenoj fotelji u kući. Večera sa prijateljima. Novi modni detalj. Dva dana odmora. Odmor iz snova od mesec dana. Novi auto…. U zavisnosti od toga koliko je uspeh veliki  i još važnije: koliko je vama značajno ostvarenje tog cilja, nagradite sebe!! Uživajte u svom uspehu. Prikupite energiju za nove trke. Napunite baterije!!

I, da zaključimo:

Ono što nas razlikuje od zeke u reklami je to što mi umemo  - samo je pitanje da li se setimo uvek toga!, da sačuvamo svoje baterije (provermo da li smo stigli na cilj) i napunimo baterije (proslavimo uspeh!).

SAMO OD VAS ZAVISI koliko ćete uživati u svojim uspesima. Koliko ćete trka istrčati. Koliko ćete uspeha imati….. KOLIKO ĆETE BITI SREĆNI!