KOLIKO VAM JE ZAISTA VAŽNO TO ŠTO KAŽETE DA ŽELITE

Objavljeno: 21.12.2012.

Prema svim dobro poznatim zakonima fizike i aerodinamike, pčele ne bi trebalo da lete…A, one ipak lete! I to baš zato što ih je baš briga što je tamo neki čovek – naučnik rekao da je to nemoguće

Image

Ne tako davno, prošle godine, jedan moj dragi klijent je došao po kišnom septembarskom danu sa velikom željom da nauči da skija. I, to ništa ne bi bilo čudno da on nije bio deka, u svojoj šezdesetsedmoj godini. Unučići su već znali da skijaju!!

Došao je i rekao da je jako tužan, jer nikad neće ostvariti svoj san – da nauči da skija. Žena, deca, prijatelji, rodbina… svi su mu rekli da je to čista ludost. U njegovim godinama lomatati se po planinama, padati, ustajati… Čist luksuz. „Ko će te gledati kad se polomiš!??!“, „Smejaće ti se ljudi!!“, „Nemaš ni opremu“….

Došao je uveren da NIKADA neće skijati. Počeo je da se žali na nesrećno detinjstvo, nemaštinu, propuštene prilike, prezauzetost. Oči su mu se caklile kada je pričao o vetru na licu, brzini pod nogama, osvajanju vrhova i slobodi. No, kada je pomenuo užitak zajedničkog spuštanja niz padinu sa svojim unucima- umalo mu ne potekoše suze. TO JE TO! To je razlog. To je vizija. To je želja.

Jednostavno ga zamolih da mi još malo priča o tome – kako bi to bilo kada bi znao da skija i kada bi po divnom sunčanom danu pored škripanja snega pod daskama i vetra na licu čuo razdragani kikot svojih unuka koji se pored njega ritmično spuštaju niz padinu okupanu suncem. Položaj njegovih ramena koja su se zategla, brada, koju je  neznatno podigao, pogled koji je usmerio ka tavanici, osmeh koji mu nije slazio sa lica su mi rekli da je energija tu. Da je vizija kreirana, da je želja porasla i da je sad momenat za pitanje:“ I, šta ćete da uradite u vezi sa tim?“

Nekoliko meseci kasnije, u martu, dobila sam razglednicu sa planine sa tekstom „Skijaški pozdrav od nas trojice!! Užitak je veći nego što sam mogao i da pretpostavim. HVALA“

Od kako je sveta i veka ljudi su različiti. Volimo i radujemo se različitim stvarima. Motivišu nas i demotivišu drugačije okolnosti.  I tako, uz sve naše različitosti, svi se mi ređe ili češće otiskujemo na različita putovanja, koja nas vode nekim našim željama, ciljevima, ostvarenjima. Koliko ćemo biti uspešni zavisi od mnogo stvari – od nas, cilja, okolnosti…. Ali, jedan element je zajednički svakom postignuću. Svakom uspešno završenom putovanju. Svakom ostvarenju. Svakom uspehu: VERA! Vera u sebe. U svoje sposobnosti. U „izvodljivost operacije“.

Kada vam je nešto važno i kada verujete da to možete – onda zaista i možete. Ili ćete naći načina da možete. Makar u obliku:“ Znam ko može i kako će mi pomoći“.

Ukoliko nešto zaista želite, onda je dobro da uradite SVE (što je do vas i što je etički) da do cilja i dođete. Jer, ako nije tako – onda se postavlja pitanje KOLIKO VAM JE ZAISTA VAŽNO TO ŠTO KAŽETE DA ŽELITE.

A, kada razlučite koliko i ZAŠTO vam je važno to što želite… i još uvek ostanete uvereni da baš to želite… ko, onda, sme da se usudi da vam kaže da je ono što zaista želite nemoguće? I, čak i ako kaže, dobro razmislite i odlučite: DA LI ĆETE DOZVOLITI BILO KOME DA VAS ODVOJI OD VAŠIH SNOVA?

Taj luksuz nema niko! Pa čak ni vi…