KO JE I ŠTA ZAPRAVO RADI COACH?

Objavljeno: 23.11.2012.

Zamislite, šta bi se desilo kada bi se, uprkos objektivnim okolnostima, teškoj situaciji, lošoj karmi i sudbini koja vas ne mazi…. vaši snovi ipak ostvarili! Zamislite sebe na cilju, sebe kako radite ono što biste baš želeli da radite…. Kako to izgleda? Šta vidite? A šta čujete? Ko je pored vas? Gde ste? Kakve je boje okolina? I, kako bi to bilo?!

I sada, sa ovom slikom u glavi, razmislite, šta vas to sprečava da krenete ka svom cilju? Ne znate kako? Ne vidite jasan put? Pa…? !!

Uverenja da nešto ne možemo, ne umemo, ne zaslužujemo… da nismo dovoljno dobri, dovoljno lepi, pametni, visoki , plavi…. Sve su to izgovori koje smo sami osmislili i pretočili ih u apsolutne istine. Sve su to nesavladive prepreke koje smo izgradili oko sebe kao zidove i sputali sebe da potrčimo ka svojim snovima. I baš zato ne vidimo put ka cilju.

Dobra vest je da to što smo izgradili zidove znači da isto tako možemo i da ih porušimo. Važno je samo da znamo da možemo i još važnije da znamo „zašto bi“.

Ako znate zašto nešto radite, zašto vam je važno da do nečega stignete, ako se prisetite onog divnog osećaja kada zamišljate sebe na cilju, onda zidovi padaju. Onda se broji samo onaj divan osećaj u stomaku, onaj momenat kad srce preskoči od uzbuđenja što je cilj za korak bliže.

Gornji redovi su vam opisali suštinu coachinga (koučinga). Reč koju ne prevodimo ali koja u suštini oslikava vaš jedinstveni odnos sa osobom koja je vaš tihi navijač, neko ko vas podržava, hrabri i pomaže vam da osmislite svoju najbolju opciju i da hrabro ka njoj krenete. Korak po korak.

Coach je osoba koja vam pomaže da otkrijete svoje suštinske vrednosti – one stvari koje su vam u životu zaista važne (sloboda, porodica, uspeh, poštovanje…) i da osmislite načine da ih svakodnevno živite. Pomaže vam da dozvolite sebi da priznate šta vas zaista interesuje, u čemu istinski uživate. Da u skladu sa tim osmislite svoj cilj – da ga definišete tako da je pozitivan (da se nešto desi, a ne da se nešto ne desi), da je dobar i za ljude oko vas (da vas ne bi sputavali) i da zavisi od vas (da ne biste gubili vreme na cilj koji zavisi od nekog drugog).
Coach će vas podržavati, ali i preispitivati vaše motive, načine i pomagati vam da preskočite prepreke i zidove koji vam se nađu na putu. Pomoćiče vam da korak po korak osvajate put i konačno, širom otvorenih čiju, ostvarite svoje snove i ciljeve.

Nađite svog coacha! Neka to bude prvi korak ka ostvarenju vaših snova.