Kako sam postala coach?

Evo rečenice, koju sam čula od profesora na prvoj godini studija, a koja mi je pomogla da, onda kada je za to došao pravi trenutak, napravim veliki zaokret u svojoj profesionalnoj karijeri: ”Kada birate, morate da izaberete posao tako da se oduševljavate time što radite. Svaki put. Iznova i iznova”.

Davne 1991, u junu mesecu, samo dve nedelje pre prijemnog ispita na Elektrotehničkom fakultetu postavih pitanje mojoj mami:” A, šta misliš da upišem psihologiju?” To pitanje ostade neodgovoreno, ja upisah, završih i magistrirah elektrotehniku… Kao mladi inženjer krenuh u svoju inženjersku karijeru. Ne zadugo… Koristeći znanja i veštine stečene na fakultetu, radeći na menadžerskim pozicijama u prodaji i marketingu u internacionalnim i domaćim kompanijama, imala sam priliku da se usavršavam i primenjujem veštine iz oblasti komunikacije, pregovaranja, liderstva, motivacije, prodaje, coachinga i upravljanja ljudima

Sa coachingom sam se srela radeći u IBMu. Jednom prilikom je trebalo da uradimo evaluaciju sebe po pitanjiu devet IBM liderskih kompetencija (medju kojima je coaching visoko rangirana). Nisam imala ni najmanju predstavu “šta je to coaching”. Misleći da je coaching upravo suportno onome što zapravo jeste, ocenih sebe (skoro) najvišom ocenom.  Na žalost (ili sreću) evaluatori me oceniše (skoro) najnižom! I, tu počinje moje putovanje. Bio je to novembar 2003. Od tad se oduševljavam coachingom. Iznova i iznova. Neverovatnom snagom koju coaching ima.

Sa istim žarom se i danas se edukujem, skupljam znanja i iskustva i gradim ovu neverovatno moćnu veštinu.

Video na ovu temu možete pogeldati ovde.