Coaching u roditeljstvu

Coaching u roditeljstvu je stav. Strateška odluka. Odluka da svom detetu pomognete da zaključi kako će. Vi, kao roditelj i dalje zadržavate pravo da blago usmeravate. Ali, samo USMERAVATE i to dvojako:
- u razgovoru sa detetom, tokom koga ćete mu približiti porodične vrednosti i pitati ga šta ono misli o tome, koji su njegovi načini da živi svoje vrednosti
- delima, jer, ono što radimo je zapravo življena vrednost; naša dela su kriterijumi za življenje naših vrednosti. 

Dakle, razgovarajte sa svojom decom.

Pitajte ih. Iznenadićete se koliko odgovora ćete dobiti, koliko saznanja će oni sami napraviti samo trudeći se da vam daju odgovore na pitanja pred kojima su se našli. Ali, prava pitanja! Pitanja koja ne osuđuju i ne optužuju. Postavljajte pitanja koja inspirišu, istražuju, otvaraju mogućnosti.

Verujte im.

Pružite im primer i podršku. Dozvolite im odluku uvek kada je to primereno i moguće.

Pomozite im da razumeju svet u kome žive .

Shvatite njihove strahove i nesigurnosti. Obodrite njihove uspehe.

Razumite zašto im je nešto važno.

Saznajte njihove razloge za akcije. Ne osudjujte prerano.

Vodite ih u smeru za koji vi držite da je važan (zdravlje, prijateljstvo, uspeh, novac, porodica, sloboda.....).

Naučite ih, pokažite im. Budite osoba sa kojom žele da se identifikuju. Nemojte očekivati od deteta da kaže „hvala „i „molim“ ukoliko vi to ne radite. Ne očekujte da dete prelazi ulicu na zebri i to onda kada je na semaforu zeleno svetlo – ako to sami ne činite.

Podržite ih u njihovim malim vizijama i željama. Pomozite im da porastu u osobe kakve žele da budu. Samo tako će vaša deca biti zadovoljni ljudi

 

Ne znate kako? Povežite se sa svojim coachem: mirjana.gomilanovic@one2grow.net