AKO JE VINO LOŠE....

Objavljeno: 16.09.2013.

Za doručak smo imali kajganu. Nekako, kad zahladni, iako još nije ni polovina septembra, pa zamiriše na zimu posle dugog toplog leta, volimo da nam kuća zamiriše na – kuću. Na dom. Na toplo roditeljsko gnezdo. Nema ništa lepše od mirisa kajgane ispržene na masti. Osim, možda luka prepeženog na ringli spremnog za ubacivanje u kupiću supu.

Elem, za nas petoro spremanje kajgane je specijalan doživljaj. Potrebno je odmeriti tiganj odgovarajiće veličine, proceniti količinu masti koju ću zahvatiti kašikom i nežno spustiti u tiganj, da se polako otapa. A, onda dolazi moj omiljeni deo. Razbijanje jaja.

ImageZnate onaj osećaj kad razbijete jaje? Razbijete jednu običnu ljusku a i iz nje izađe nešto tako božanstveno. Sunce! Obasja me uvek iznova i iznova svojom svežinom. Još ako su jaja domaća (a u poslednje vreme kupujem samo domaća što od divne bake na pijaci, što od roditelja dragog prijatelja iz Čačka), ta žuta boja je neopisiva, neponovljiva, neuporediva.

Dok deca čavrljaju oko stola privučena mirisima koji najavljuju topao, porodičan doručak, a iz zvučnika televizora dopiru zvuci špice Žikine šarenice, dešava se pravi preobražaj u sred moje kuhinje. Šest žumanaca obasjava prostor. Šest malih sunaca greje naš dom. Šest ljuski je razbijeno da bi bio napravljen prizor za pamćenje.

Nekoliko trenutaka uživam u pogledu. Upijam energiju, pokušavam da upamtim sve nijanse žute i narandžaste koje se prelivaju u tanjiru.

Bilo bi nemoguće ne povezati ovaj prizor sa poznatom francuskom izrekom „Ne možeš napraviti kajganu a da ne razbiješ jaje!“. Koliko je samo istine u toj rečenici!

Misli odlaze dalje… (Neverovatno je šta mozak uradi gde sve odluta i koliko misli promisli za samo par trenutaka!). Pred očima mi je scena iz filma… Ne sećam mu se imena! Film o oslikavanju Sikstinske kapele … unutrašnjem dijalogu Mikelandjela, inspiraciji, umoru, ulaganju i posvećenosti…. Teškim odlukama i rezovima. O stvaranju neprocenjivog dela! Životnog dela!

Dakle, scena…. Mikelanđelo, posle još jednog iscrpljujućeg dana, odlazi u lokalnu krčmu da popije vrč vina. Krčmar mu donosi, on proba i  – ispljune. Odmah zatim vikne, ljutito: “ Krčmaru, vino nije dobro!!“. U krčmi tajac. Krčmar iznenađen, pa ljut, pa odlučan. Uzima čekić, i kreće ka Mikelanđelu. No, na putu ka njemu zastaje pored bureta sa vinom i iz sve snage ga razbija. Udara opet. I opet. Vino prska, teče na sve strane. U celoj toj gužvi odzvanjaju krčmareve reči:“ Ako je vino loše, prospi ga!“

ImageU sledećoj sceni Mikelnanđelo trči ka kapeli, uzima kofu crvene boje i proliva je po nedovršenom delu. Svom delu kome je posvetio mesece rada, sve uzvikujući:“ Ako je vino loše –  prospi ga!“ Nekoliko meseci kasnije osvanula je prelepa tavanica kojoj se i dan danas svi divimo….

Ukoliko želite da uradite nešto dobro za sebe, da pokrenete promenu, da napravite pravu stvar, da ostvarite sebe i postignete velike rezultate  - morate izaći iz svoje zone komfora. Iz svoje ušuškane fotelje. Bez prvog koraka u nepoznato, bez razbijanja ljuske jajeta, bez prolivanja farbe  – nema uspeha. Ni malih ni velikih.


Koliko ste, zapravo, spremni da krenete po svoj uspeh?!

Coaching je odličan način koji vam pomaže da sagledate svoje želje i napravite planove, da osmislite put kojim ćete krenuti i da zakoračite! Razbijte tu ljusku! Uživaćete u ukusima uspeha!!